Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού

Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης

 

Εγκαίνια: 6 Ιουνίου 1995

Εκθεσιακός χώρος: Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού (Νέα Υόρκη)

Διάρκεια: 6 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου

Την Έκθεση εγκαινίασε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Γρηγόρης Νιώτης



katalogos_ekthesis_new_york[Από τον Επιστημονικό Κατάλογο (βλ. παραπλεύρως): Ο "χαιρετισμός" του Προέδρου της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης, Stephen Stamas]

 

Η Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης έχει τη χαρά να καλωσορίσει στη Νέα Υόρκη το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού. Η χαρά μας είναι ακόμη μεγαλύτερη επειδή, μέσω της Έκθεσης, αναγνωρίζεται και τιμάται η ζωή ενός από τους μεγάλους Μουσικούς Διευθυντές της Φιλαρμονικής, του Δημήτρη Μητρόπουλου. Ο Δημήτρης Μητρόπουλος όχι μόνο εξύψωσε την πνευματική ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, αλλά έφερε κοντά τους δύο κόσμους, της Νέας Υόρκης και της Αθήνας.

Με τα εγκαίνια του παραρτήματος του Ιδρύματος του Ελληνικού Πολιτισμού στη Νέα Υόρκη, αποβλέπουμε στην αναγνώριση της μεγάλης συνεισφοράς του ελληνικού πολιτισμού στη ζωή της Νέας Υόρκης και ανθρώπων, όπως ο Δημήτρης Μητρόπουλος, που έπαιξαν τόσο σημαντικό ρόλο σ' αυτή τη συνεισφορά.

Stephen Stams

Πρόεδρος της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με απόφαση του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού (Ι.Ν.Π.) ο σχεδιασμός και η Επιμέλεια της Έκθεσης ανατέθηκαν στην Barbara Haws, Ιστορικό και Διευθύντρια του Αρχείου της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης, και στην Carole Erger-Fass, αντίστοιχα. Ο Απ. Κώστιος διέθεσε το μεγαλύτερο μέρος του εκθεσιακού υλικού ενώ, επίσης, έγραψε τα κείμενα και είχε την επιμέλεια του Επιστημονικού Καταλόγου.

Ένα από τα κείμενα αυτά παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην αρχική του μορφή και με τον αρχικό τίτλο «Η Πολιορκία της Τροίας» (βλ. “Κείμενα για τον Μητρόπουλο”)


portreto_aristera bitrina_deksia
Από τον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος Νεοελληνικού Πολιτισμού, (Νέα Υόρκη)

 

me_ton_horowitz_aristera me_ton_menuhin_deksia
1 2
1. Ο Μητρόπουλος με τον Wladimir Horowitz

2. O Μητρόπουλος με τον Yehudi Menuhin

Κείμενα - Υπεύθυνος ύλης: Απόστολος Κώστιος,
Κατασκευή, επιμέλεια: Τάσος Κολυδάς,
Επιμέλεια: Κώστας Κοτόκος