Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών
Διεύθυνση Πολιτιστικών εκδηλώσεων
Εγκαίνια: Τρίτη, 30 Απριλίου 1985
Εκθεσιακός χώρος: Μεγάλη αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών
Διάρκεια: 30 Απριλίου έως 19 Μαϊου 1985
Την Έκθεση εγκαινίασε ο Ακαδημαϊκός κ. Μενέλαος Παλλάντιος
Από τον Επιστημονικό Κατάλογο της Έκθεσης (βλ. παραπλεύρως): Το κείμενο του “χαιρετισμού” της υπουργού πολιτισμού και επιστημών Μελίνας Μερκούρη
Απευθύνοντας χαιρετισμό στον αναγνώστη, θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και την υπερηφάνεια που νοιώθουμε όλοι οι Έλληνες γι' αυτούς που έχουν το θάρρος να δοκιμάζουν τη δύναμή τους στο διεθνή χώρο και να φτάνουν στο ύψος του Δημήτρη Μητρόπουλου.
Η ξεχωριστή θέση που κατέκτησε στο διεθνή χώρο της μουσικής παίρνοντας τα ψυχικά και πνευματικά του εφόδια από την πατρίδα του, αποτελεί μια επιβεβαίωση ότι ο σημερινός Έλληνας συνεχίζει στην Ιστορία μια πορεία δυναμική, γεμάτος από ανησυχίες, αναζητήσεις, αλλά και καταφάσεις, προσπαθώντας να γνωρίζει τους ξένους τόπους και πολιτισμούς και να πετυχαίνει χωρίς να χάνει την ταυτότητά του, να επιβάλλεται και να αναγνωρίζεται.
Ο Δημήτρης Μητρόπουλος με την συμβολή του στο χώρο αυτό έγινε ένας πρεσβευτής της χώρας του, τιμώντας την με το όνομά του και ταυτόχρονα φωτεινό παράδειγμα και παράδοση για τους σύγχρονούς του και τις καινούργιες γενιές.
Η ζωή του Μητρόπουλου, ταυτισμένη με την πορεία του για πραγματική δημιουργία και εμπνευσμένη από τη φιλοσοφία του για κατανόηση και εναρμόνηση των αντιθέσεων που χαρακτηρίζουν την ανθρώπινη ψυχή σε σχέση με το κοινωνικό περιβάλλον, ήταν μια πορεία δόξας, αποδοχής, μα και μοναχική, γεμάτη από σκληρή εργασία και ευσυνειδησία, που η μοναδική αποζημίωση ήταν η έμπνευση που του έδινε τη δύναμη με τη δημιουργική του πνοή να ζωντανεύει μοναδικά τα μουσικά έργα που οι συνθέτες εναποθέτουν στα χέρια των μαέστρων.
Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που μου δίνεται η ευκαιρία να χαιρετήσω τον αναγνώστη αυτής της έκδοσης και ελπίζω το βιβλίο αυτό, μέσα από την πληροφόρηση για τον καλλιτέχνη και άνθρωπο Δημήτρη Μητρόπουλο, να μεταδόσει το μήνυμα που μας προσφέρεται, όχι πλέον σαν θεωρία, αλλά σαν πράξη της ίδιας του της ζωής.
Ο Δημήτρης Μητρόπουλος, δουλεύοντας όσο πιο ευσυνείδητα μπορούσε ενώ φλεγότανε από το πάθος της δημιουργίας, έκανε πράξη το όνειρό του, που για έναν αρχιμουσικό δεν είναι άλλο από το να ερμηνεύει, διευθύνοντας τις πιο αξιόλογες ορχήστρες και στα πιο αναγνωρισμένα θέατρα, μουσικά έργα μπροστά σ' ένα απαιτητικό μα και αγαπημένο κοινό. Κι έτσι, όπως πολύ όμορφα ο Μανώλης Καλομοίρης γράφει «Ο δαίμονας της δημιουργίας τον συνεπήρε στο τέλος ολόκληρον και σφράγισε με τη φλόγα του όλη του τη ζωή, όλη του την ύπαρξη».
Στο πρόσωπο του Δημήτρη Μητρόπουλου χαιρετίζω όλους τους καλλιτέχνες που με την φλόγα τους και τη δημιουργία τους γίνονται οι πρέσβεις του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, αποδεικνύοντας έτσι ότι είμαστε μια φυλή που δεν έχουμε πάψει να δημιουργούμε και να προσφέρουμε στην ανθρωπότητα.
1 | 2 |
1. Η “υποδοχή” στον χώρο της Έκθεσης: Το πορτρέτο (επιζωγραφισμένη φωτογραφία) και οι φωτογραφίες είναι του Elite
2. Η δεξιά (για τον εισερχόμενο) πτέρυγα του εκθεσιακού χώρου (Μεγάλη αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών)