Δήμος Βόλου, Καλλιτεχνικός Οργανισμός (Τμήμα μουσικής)

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας

 

Εγκαίνια: Τετάρτη, 26 Μαρτίου 1997 ώρα 20:30

Εκθεσιακός χώρος: Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο

Διάρκεια: 26 Μαρτίου έως 6 Απριλίου

Την Έκθεση εγκαινίασε ο τότε Δήμαρχος, Δημήτρης Πιτσιώρης


ekthesi_bolou [Αποσπάσματα από το εισαγωγικό κείμενο του Δημήτρη Μαραγκόπουλου, Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Τμήματος Μουσικής του Καλλιτεχνικού Οργανισμού]

Το αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητρόπουλο, που διοργανώνει το Τμήμα Μουσικής του Καλλιτεχνικού Οργανισμού του Δήμου Βόλου σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στο μεγάλο ΄Ελληνα μαέστρο και συνθέτη. Το αφιέρωμα αυτό πραγματοποιείται μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων που έγιναν μέσα στο 1996 και συνεχίζονται στο 1997με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μητρόπουλου και περιλαμβάνει μια έκθεση ντοκουμέντων από τη ζωή του και μια συναυλία. Η επιμέλεια της Έκθεσης οφείλεται στο διακεκριμένο Βολιώτη μουσικολόγο Απόστολο Κώστιο, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, που με την πολύτιμη συνεργασία της συζύγου του Μαρίας Κωστίου, μας φέρνει σε επαφή, με ένα επιστημονικό αλλά και βαθύτατα ανθρώπινο τρόπο, με τη ζωή του Μητρόπουλου.

[...]

Πέρα απ' το γεγονός ότι οι εργασίες και οι έρευνες πάνω στο έργο και τη ζωή του Δημήτρη Μητρόπουλου, μέσα από μια ευτυχή συγκυρία έχουν γίνει κατά τον πιο πλήρη και επιστημονικό τρόπο από ένα Βολιώτη επιτήμονα, η πόλη τιμά το συνθετικό του έργο με γηγενείς δυνάμεις, όπως η Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου και η υψίφωνος Ιουλία Τρούσσα ή με σταθερούς συνεργάτες όπως ο διεθυντής ορχήστρας Συμεών Κόγκαν και η Λυδία Κονιόρδου.

[...]

Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν ένα φόρο τιμής όχι μόνον σ' ένα μεγάλο έλληνα μαέστρο και συνθέτη αλλά και σ' έναν ολοκληρωμένο Μουσικό και Άνθρωπο που είδε όλη τη ζωή του σαν ένα λειτούργημα και μια προσφορά.

Δημήτρης Μαραγκόπουλος

Καλλιτεχνικός Διευθυντής

 

 

 

aithousa ksenagisi
1 2
1. Ο εκθεσιακός χώρος του Κέντρου Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο

2. Ημέρα των εγκαινίων

 

Παράλληλες εκδηλώσεις

Ι. Διάλεξη

Σάββατο, 29 Μαρτίου 1997, ώρα 20:30

Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο

Ομιλητής: Απ. Κώστιος

Θέμα: "Δημήτρης Μητρόπουλος: Ο Καλλιτέχνης - Ο Άνθρωπος"

 

omilia_apostolou [Απόσπασμα από την ομιλία του Απ. Κώστιου]

Eκείνο, όμως, που στην περίπτωση του Mητρόπουλου μετρά περισσότερο, δεν είναι η "Iθάκη" ως σκοπός και μέγεθος επιτεύγματος, αλλά ο "πηγαιμός για την Iθάκη", η πορεία· και όχι μόνο του καλλιτέχνη αλλά και του ανθρώπου. Σε ένα γράμμα του σταλμένο από την Aμερική τις παραμονές της κήρυξης του ελληνοϊταλικού πολέμου στη φίλη του Kαίτη Kατσογιάννη, έγραφε: "Πρέπει, όταν ξαναϊδωθούμε, να είμαστε πιο προοδευμένοι ψυχικά και πνευματικά, ύστερα από την τόσο βασανισμένη εξάσκηση της θέλησής μας, προσπαθώντας να εκμηδενίσουμε κάθε ανθρώπινη αδυναμία που έχουμε μέσα μας". Tο τί επιζητούσε με αυτό τον συνεχή αγώνα για την ψυχική και πνευματική πρόοδο, καθορίζει ο ίδιος σε ένα άλλο γράμμα του : "Eίμαι ένας άνθρωπος που επιζητεί την αγάπη· και την τέχνη μου ακόμα τη χρησιμοποιώ προς αυτόν τον σκοπό. Aυτός είναι ο λόγος που η καλλιτεχνική μου ζωή στάθηκε επιτυχής, επειδή εξεδήλωνε πάντοτε την ανάνγκη μιας επικοινωνίας και αγάπης ανάμεσα σε μένα και το ακροατήριό μου".

Συνεπής στο σκοπό αυτό βάδισε σε όλη του τη ζωή (καθώς γράφει στον φίλο του Γιώργο Σεφέρη), "με απογυμνωτική πειθαρχία, αμφιβολίες και ταπεινοσύνη", δίνοντας στο αισθητικό περιεχόμενο της τέχνης του μια διάσταση καθαρά ανθρωπιστική ―περίπτωση όλο και σπανιότερη στην εποχή μας.

O Mητρόπουλος πέθανε πριν από 37 χρόνια πάνω στο πόντιουμ της Σκάλας του Mιλάνου, ενώ διηύθυνε τις δοκιμές της Tρίτης Συμφωνίας του αγαπημένου του συνθέτη, του Γκούσταβ Mάλερ· οι δοκιμές εκείνες, που έμελε να μην ακολοθηθούν από την πραγματοποίηση της συναυλίας, πήραν στη συνείδησή μας τη διάσταση ενός χρέους προς τον μεγάλο Έλληνα καλλιτέχνη. H παράσταση εκείνη που ματαίωσε η μοίρα, έπρεπε κάποτε να δοθεί.

Kύριε Δήμαρχε: Xάρη στην ευγενική σας πρόσκληση, χάρη στην αμέριστη συμπαράσταση της Λυδίας Kονιόρδου και του Δημήτρη Mαραγκόπουλου, δίνεται η ευκαιρία στους συνεργάτες μου, (τη Mαρία Kωστίου, στην οποία οφείλεται η συγκέντρωση του εκθεσιακού υλικού, η σύλληψη και η επίβλεψη της έκθεσης, στον Kώστα Kοτόκο, που ανέλαβε την όλη οργάνωση και σε μένα που είχα την επιστημονική επίβλεψη), να δώσουμε την παράσταση εκείνη, με την αναπαράσταση της ζωής και του έργου του Δημήτρη Mητρόπουλου μέσα από την έκθεση αυτή που έχουμε την τιμή και τη χαρά να εγκαινιάσετε.

Σας ευχαριστώ,

όπως και όλους σας που μας τιμάται με την παρουσία σας.

 

ΙΙ. Συναυλία

Κυριακή, 30 Μαρτίου 1997, ώρα 21:00

Δημοτικό Θέατρο Βόλου

Πρόγραμμα:

Τραγούδια για φωνή και πιάνο του Δ. Μητρόπουλου: Χαμένες ελπίδες (αγνώστου ποιητή)· Κασσιανή (ποίηση Κωστή Παλαμά)· Η Καρδιά της Μάνας (ποίηση Jean Richepin - μτφρ. Άγγελου Βλάχου)

Ιουλία Τρούσσα (υψίφωνος), Αλίκη Βατικιώτη (πιάνο)

 

Χένρυ Πέρσελ - Δ. Μητρόπουλος, Πρελούδιο και Θάνατος της Διδούς

Δημήτρης Μητρόπουλος, αποσπάσματα από τη μουσική για την Ηλέκτρα του Σοφοκλή· Κοντσέρτο Γκρόσσο (ΙV μέρος - Allegro)

Beethoven, Εβδόμη Συμφωνία

Λυδία Κονιόρδου, (ερμήνευσε το μουσικό μέρος της Ηλέκτρας)

Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου

Διευθυντής ορχήστρας: Συμεών Κόγκαν


marangopoulos_militsa apostolos_lidia
1 2
1. Ο Δ. Μαραγκόπουλος συνομιλεί με την Μηλίτσα Ζαρλή- Καραθάνου, Πρόεδρο της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών και τον Απ. Κώστιο

2. Συνομιλία Λυδίας Κονιόρδου - Απ. Κώστιου

 

Κείμενα - Υπεύθυνος ύλης: Απόστολος Κώστιος,
Κατασκευή, επιμέλεια: Τάσος Κολυδάς,
Επιμέλεια: Κώστας Κοτόκος