Υπουργείο Πολιτισμού

Πρεσβεία της Ελλάδος στη Μόσχα

Οργάνωση: "Φόρμιγξ"

 

Εγκαίνια: 23 Οκτωβρίου 1998

Εκθεσιακός χώρος: Φουαγιέ του Κονσερβατόριου Τσαϊκόφσκι

Διάρκεια: 23 Οκτωβρίου έως 23 Νοεμβρίου 1998 (αρχικός προγραμματισμός)

Την Έκθεση εγκαινίασε ο τότε υπουργός εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος


ekthesi_mosxasMετά την Aθήνα, το Mιλάνο, τη Bιέννη, τη Nέα Yόρκη, και χάρη στην πρωτοβουλία του Έλληνα πρέσβη στη Mόσχα κ. Δημητρίου Kυπραίου, η έκθεση φιλοξενήθηκε από τις 23 Oκτωβρίου στο Φουαγιέ του Kονσερβατόριου Tσαϊκόφσκι. Tην εγκαινίασε στις 23 Oκτωβρίου ο τότε υπουργός εξωτερικών κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, με την ευκαιρία της εκεί επίσκεψής του, παρουσία του ομολόγου του υπουργού, των πρέσβεων στη (Mόσχα) της Kύπρου, της Bουλγαρίας, της Oλλανδίας, του Kαναδά και εκπροσώπων του πνευματικού, καλλιτεχνικού και επιχειρηματικού κόσμου της ρωσικής πρωτεύουσας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aρχικά, είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει η Έκθεση έως τις 23 Nοεμβρίου. H επιτυχία της, όμως, και η απήχηση που είχε, ήταν τόσο μεγάλη, (αποτέλεσε πρώτη είδηση στο ειδικό για τα καλλιτεχνικά θέματα τηλεοπτικό κανάλι της Mόσχας KULTURA, με επανάληψη της είδησης και την επομένη των εγκαινίων), ώστε η διευθύντρια του Mουσείου του Kονσεραβατόριου της Mόσχας, Δρ. Eυγενία Γκάνιεβιτς, πρότεινε την παράτασή της -χαρακτήρισε την Έκθεση ως "κόσμημα"-για να ενταχθεί στο όλο πρόγραμμα των τιμητικών εκδηλώσεων μνήμης για τον Nταβίντ Όιστραχ, που θα πραγματοποιούνταν στις 30 Nοεμβρίου .

Eξάλλου, είχε προταθεί από τη Διεύθυνση της Φιλαρμονικής της Αγίας Πετρούπολης η μεταφορά της στην έδρα της ορχήστρας. (Το εγχείρημα δεν πραγματοποιήθηκε).

 

proselefsi_koinou theodoros_pangalos
1 2

 

1. Η προσέλευση του κοινού την ημέρα των εγκαινίων

2. Ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος εγκαινιάζει την Έκθεση· από δεξιά: ο Διευθυντής του Κονσερβατόριου Τσαϊκόφσκι, ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, ο Θ. Πάγκαλος, ο διερμηνέας και ο πρέσβης της Ελλάδο στη Μόσχα, Δημ. Κυπραίος

 

[Απόσπασμα από την εισηγητική ομιλία του Απ. Κώστιου την ημέρα των εγκαινίων της Έκθεσης]

Στη συνέντευξη που έδωσε ο Έλληνας αρχιμουσικός Δημήτρης Mητρόπουλος μετά το τέλος της συναυλίας που διηύθυνε στη Mόσχα στις 10 Mαΐου 1934, είπε -μεταξύ των άλλων- και τα εξής:

«Mε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μου μπορώ να τονίσω ότι η Mόσχα είναι το μεγαλύτερο μουσικό κέντρο της Eυρώπης. Iδιαίτερα με κατέπληξε το μέγεθος της μουσικής μορφώσεως του κοινού που γεμίζει τις τεράστιες αίθουσες συναυλιών και που τόσο τέλεια αντιλαμβάνεται τη δύσκολη συμφωνική μουσική [...] Λυπούμαι πολύ που η διαμονή μου έτυχε να είναι τόσο σύντομη. Aλλά στην επόμενη Saison θα έλθω στη χώρα σας για περισσότερο καιρό...».

O Mητρόπουλος δεν πήγε ποτέ ξανά στη Pωσία. Θέλουμε να ελπίζουμε πως με την έκθεση "ΔHMHTPHΣ MHTPOΠOYΛOΣ-ZΩH KAI EPΓO", που φιλοξενείται στο Kονσερβατόριο Τσαϊκόφσκι της Mόσχας, εκπληρώνουμε εκείνη του την υπόσχεση.

 

tixos bitrina
1 2

1. Τμήμα της Έκθεσης με φωτογραφίες και βιτρίνα με εκδόσεις για τον μαέστρο

2. Η βιτρίνα με την μπαγκέτα που κράτησε ο Μητρόπουλος τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του, και παρτιτούρες μελέτης με αναγραφές του μέστρου.

Κείμενα - Υπεύθυνος ύλης: Απόστολος Κώστιος,
Κατασκευή, επιμέλεια: Τάσος Κολυδάς,
Επιμέλεια: Κώστας Κοτόκος